Elin & Børge Jensens Danseskole fyldte 80 år i 2023
81 år er det blevet til, hvor tusinder af mennesker har trådt deres dansesko på min danseskole.
Mange i adskillige år, så flere af dem der startede som børn, idag danser videre med deres børnebørn i Privatsalen.
Start på Hotel Kolding Vi skruer tiden tilbage til 1943, hvor Lisa Hansen åbnede sin danseskole i det daværende hotel Kolding. Hotel Kolding er den statelige, hvide bygning på Akseltorv, der idag bl. a. rummer Josi Sushi.
Adresssen var fin, og Lisa Hansen havde ambitioner om at bibringe den gamle slotsby lidt kulturel fernis fra storstaden. En overgang havde hun således en årligt tilbagevendende balletmatiné på Industrien med dansere fra Det Kongelige Teater.
- Kunstmaler? Nix..... Oppe i Århus gik Børge Jensen rundt. Han var søn af en murer, der ikke havde det helt godt med, at sønnen ville noget kreativt. Bl. a. var han blevet tilbudt at komme på kunstakademiet med henblik på at blive maler.
Far Jensen sagde nej, men istedet kunne sønnen komme i lærer som teatermaler på Århus Teater. Det smagte lidt mere af en håndværksuddannelse. Det var under krigen, tyskerne sprængte teatret i luften - og det var så enden på den læreplads.
Vil du overtage min skole? Børge Jensen var begyndt at interessere sig for dans. Så meget at han blev uddannet instruktør på landets dengang største danseskole. Han kom til at mødes med Lisa Hansen, der da havde været igang i 15 år.
- Kunne du ikke tænke dig at flytte til Kolding og overtage min danseskole? spurgte hun.
Og sådan blev det. Århusianeren flyttede hertil, og blev om nogen en ambassadør for Kolding. Årets Koldingborger er en af de mange hædersbevisninger Børge Jensen har fået for sin enorme indsats på mange fronter.
Lisa Krogh døde 27. april 2012.
På egen adresse I 1961 flyttede danseskolen og Privatsalen til Brostræde og Privatsalen i de lokaler, der dengang rummede Ruth Messmann Danse- og gymnastik-institut, og her skulle danseskolen altså fungere frem til udgangen af forårssæsonen 2003. Det er alment kendt, at Børge Jensen er et internationalt navn i danseverdenen. Mange husker endnu det årlige nytårsbal med Grand Prix, som trak store dansenavne fra hele verden til Kolding. Dans på Tværs og VM 92 i Kolding er andre initiativer fra Børge Jensen, og skulle vi blive ved med at liste hans fortjenester op, ville vi skulle bruge meget mere skærmplads end her.
Måske var det noget for et dansk eller internationalt danseforbund at finansiere en bogudgivelse med hele Børge Jensens liv med og for dansen?
I 1999 stoppede Børge Jensen og næsten alle aktiviteter i forbindelse med danseskolen blev lagt på hylden. Men Elin, datter og dansepartner igennem så mange år, driver danseskolen videre.
Gæster fra hele verden Omtrent alt hvad der kan krybe og gå af danseverdensmestre har besøgt det lille land højt mod nord for at komme til Kolding og se danseskolen an.
Her har fx verdensmestrene Glenn Weiss og Gillian Thicket, Bo og Helle Loft Jensen samt Hans og Anne Margrethe Laxholm modtaget den teoretiske del af deres uddannelse.
Ja, Oswald Helmuth har været her. Han var meget betaget over at opleve undervisningen af børn. Showmanden Kasper Christensen har lært brugsdans, det samme har en af kronprinsernes kærester (og vi siger ikke hvem!).....ja, og vi kunne blive ved.
Alt i alt kan vi binde snøren i sækken ved at konstatere, at danseskolen herhjemme og globalt er en institution i sin branche.
Eller som Børge Jensen også kunne formulere det: - Jeg er aldrig blevet rig på alle mine aktiviteter. Og det passer jo i virkeligheden ikke. Jeg er blevet overmåde rig på strålende, menneskelige oplevelser og samtidig fået rejst jorden rundt. Det har været pragtfuldt.
Elin: "Hvis ikke så....." - Jeg vil i lære hos dig, sagde jeg til min far. Han sagde blankt nej. Jeg skulle selv finde mig noget solidt i stedet for det gøglerliv, han selv levede, fortæller Elin.
Hun gav imidlertid sin far et ultimatum, han ikke kunne sige nej til: - Jamen, hvis ikke så går jeg i lære hos Birgit Husted (som var uddannet hos Børge Jensen, og i dag foruden at være kollega også er med i den nære vennekreds).
Og så kom Elin i lære hos sin far i tre år og fik "svendebrev" som danseinstruktør fra D.O.F. - Danselærernes Landsorganisation, som i dag hedder De Danske Danseskoler.
Red med på aerobic-bølgen - Tiden var med mig. Det var lige i de år, hvor Jane Fonda begyndte sin verdenssucces med workout/aerobic, og det var jo mere mig end min far. Det tog vi på programmet, og siden alle de andre former for motionsdans, der er dukket op. Jeg fik faktisk hurtigt egne hold, og overtog siden 1983, lidt ad gangen, min fars hold, begyndende med børnedansen, så fulgte turneringsdansere og fra starten af 90erne også voksenhold. Det var en blid overgang for mig og en behagelig nedtrapning for min far. Det eneste hold jeg har overtaget fra min far, er det, vi i dag kalder Evergreen. Så kom Yoga''en.
Elin har i sommeren 2013 afsluttet sin 2 årig yoga uddannelse. - Hver torsdag morgen kl. 05.57, tog jeg toget til Århus, derefter bussen til Herskind, hvor Quelles Yogaskole ligger. Vi var 3 i vores klasse, så undervisningen var meget intens, og det var en dejlig, men hård tid. Hård, fordi danseskolen jo skulle passes og sidst men ikke mindst min far var meget syg.
Børge Jensen døde d. 7. marts 2013, 85 år gammel.
Elin giver aldrig enetimer til børn. De skal ikke paces til noget, de dybest set ikke vil, fordi deres forældre har ambitioner. Det er bredden, der interesserer hende. De mange, der danser af lyst.
Verdenskunstner skabte bomærket Danseskolens bomærke med de to glade dansende børn er tidløst og enkelt. Det kunne være tegnet igår.
Men vi skal helt tilbage til 1960, hvor Børge Jensen spurgte ungdomsvennen Ib Antoni, om han ikke kunne tegne et bomærke til danseskolen. Ib Antoni var ikke en hvem-som-helst. Faktisk var han en verdensberømt reklametegner, som bl. a. havde det amerikansek tidsskrift LIFE som kunde. En plakat, han skabte for LIFE, indbragte nok til at kunstneren kunne købe en lejlighed i New York. Her hjemme var kundeskaren lille men udsøgt: Udenrigsministeriet, FDB og TIVOLI - samt Børge Jensen, som fik sit bomærke gratis som en vennetjeneste. Bomærke stjålet Ad forskellige kanaler er bomærket blevet plagieret i flere tilfælde. Fx havde Hamburger Tageblatt en årrække en klumme om dans med bomærket som vignet. Da Børge Jensen opdagede der, fik han det stoppet. Det var regulært tyveri af ophavsret, så tyskerne bukkede, smækkede hælene sammen - og det var det.
Den festlige Antoni havde lovet sin ven Børge, at når han ikke gad tegne, ville han være kontrollør med sort kasket ved dansestævnerne som Børge Jensen var berømt for. Desværre skulle det ikke blive sådan. Kunstneren mistede livet ved branden på Hotel Hafnia i København i 1973. Bomæket er naturligvis fulgt med til Stejlbjergvej.
Elin gør det ikke alene Elin har assistance af 3 dygtige piger, Katrine, Søs og Sara alle 3 har gået på danseskolen som børn. Med de stærke lærerkræfter har danseskolen forhåbentlig mange år endnu. Udover instruktørerne har danseskolen også en stor skare af frivillige unge og voksne, der hjælper med næsten alt. De frivillige hjælper på de forskellige hold og arrangementer- og deres hjælp er uundværlig. |